Er bestaan twee mogelijkheden om de breuk te benaderen. Hieronder volgt een uiteenzetting van de beide methoden. Een kijkoperatie is bij het Heelkunde Instituut in 90% van de gevallen mogelijk. De arts zal met u bespreken welke techniek in uw geval het beste lijkt. De richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde (2004) geeft als indicatie dat in 20% van de gevallen een operatie endoscopisch (via kijkoperatie) kan worden uitgevoerd. Alleen bij voldoende expertise en ervaring mag dit vaker! Bij de klinieken van het Heelkunde Instituut ligt dit dus inmiddels aanzienlijk hoger dan de richtlijn.

Matje

In principe wordt er altijd een matje geplaatst (in 98% van de gevallen), zowel bij de open procedure als bij endoscopische operaties. Alleen in uitzonderlijke gevallen en/of op verzoek van de patiënt wordt hier vanaf gezien.

Bij een navelbreuk hangt het plaatsen van een matje af van de grootte van de breuk.

Operatieduur

Een liesbreuk- navelbreuk- of epigastrische breukoperatie duurt meestal drie kwartier tot een uur. De reparatie van een littekenbreuk duurt meestal langer.

Benadering van de breuk van achteren

De operatieve benadering van de breuk vanuit de binnenzijde kan met behulp van gewone operatietechnieken of door middel van een kijkoperatie. Bij de kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikhuid instrumenten en een camera naar binnen gebracht. De arts kan via de camera zijn handelingen zien op een scherm. Deze nieuwe methode is niet voor iedere patiënt geschikt.

Benadering van de breuk van voren

Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede nabij de breuk. De uitstulping van het buikvlies (breukzak) wordt opgeheven. De opening of zwakke plek in de buikwand wordt hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd door er bij volwassenen een kunststof matje in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.