Heelkunde Instituut: een topper volgens de Consumentenbond!

De test is te vinden in het juni/juli-nummer van de Gezondgids 2011 en analyseert de gegevens van 96 ziekenhuizen in 2009 op basis van het landelijke programma ‘Zichtbare Zorg’.

 

Achterblijvers, middenmoters, koplopers en toppers

De test verdeelt de ziekenhuizen in Nederland in vier groepen:

  • achterblijvers,
  • middenmoters,
  • voorlopers
  • toppers.

Er zijn slechts 5 toppers, waaronder dus het Heelkunde Instituut.

 

De achterblijvers

Ziekenhuizen als het AMC in Amsterdam, het UMC in Utrecht, het Diaconessenhuis in Meppel, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, en het Scheper ziekenhuis in Emmen worden tot “De achterblijvers” gerekend.

De middenmoters

Middenmoters zijn bijvoorbeeld St Jansdal in Harderwijk, het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, ziekenhuisgroep Twente (locatie Hengelo), het Havenziekenhuis in Rotterdam, het VU Medisch Centrum in Amsterdam, het Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem/Velp, en de Isala klinieken in Zwolle.

Voorlopers

Tot de voorlopers worden o.a. het Albert Schweitzer in Dordrecht gerekend, de Ommelander Ziekenhuisgroep in Delfzijl, het Groene Hart in Gouda, Amphia in Breda, het Orbis Medisch Centrum in Sittard en Refaja in Stadskanaal.

Het Heelkunde Instituut opereert op 4 locaties

Staat uw ziekenhuis hier niet bij? U kunt via de link het volledige testrapport en een lijst van alle ziekenhuizen downloaden. Het Heelkunde Instituut voert liesbreukoperaties uit in klinieken in Amstelveen, Renswoude, Heerenveen en Vlaardingen. Op de locatie in Utrecht worden alleen consulten gedaan, maar geen liesbreukoperaties. Verder is het van belang om te weten dat u vrij bent in uw keuze voor een ziekenhuis!

Rapport: “Ingreep bij een liesbreuk is een zeer specialistische operatie”

Het rapport beschrijft de stand van zaken in de zorg rondom de liesbreukoperaties in Nederland. Dit blijkt niet altijd up-to-date te zijn. Volgens het rapport is specialisatie belangrijk: de chirurgen in een ziekenhuis moeten niet alles willen doen. ‘Dit geldt zéker voor liesbreukoperaties. Het gaat om zeer specialistische ingrepen. Die kun je er niet zomaar bij doen als arts, ’ aldus het testrapport bij monde van chirurg Simons. De heer Simons was als coördinator betrokken bij de ontwikkeling van de Europese Richtlijn voor de behandeling van liesbreuken.

Kans op terugkerende liesbreuk: minder dan 1%

Hoe meer expertise en ervaring een chirurg heeft, des te kleiner de kans dat de liesbreuk zich opnieuw voordoet (recidive). Volgens het testrapport is de kans op een nieuwe breuk 5 tot 10%. Het recidiefpercentage van de liesbreukbehandelingen bij het Heelkunde Instituut ligt aanzienlijk lager: minder dan 1%.

Kijkoperaties minder belastend en met name bij vrouwen van belang

De ervaring leert dat de pijnklachten minder zijn en het herstel na een liesbreukoperatie sneller verloopt bij een kijkoperatie (zie ook ons artikel over het herstel na een liesbreukoperatie bij topsporters). De chirurgen van het Heelkunde Instituut hebben veel ervaring met deze behandelmethode. Hier dient wel vermeldt te worden dat niet in alle gevallen een kijkoperatie de beste behandelmethode is, dit verschilt per patiënt.

In slechts 5% van de gevallen is de liesbreukpatiënt een vrouw. Er zijn indicaties dat een kijkoperatie voor vrouwen de meest aangewezen methode is. Vrouwen kampen vaker met pijnklachten achteraf en de operaties zijn moeilijker. Het rapport beveelt daarom aan om een ziekenhuis te kiezen dat in kijkoperaties bij liesbreuken is gespecialiseerd.

Beoordelingscriteria

De criteria waarop de ziekenhuizen zijn beoordeeld, zijn achtereenvolgens:

  • Hebben patiënten inspraak in het tijdstip van operatie;
  • Hebben patiënten inspraak in de keuze voor de operatietechniek (klassiek of kijkoperatie) en de wijze van verdoving (plaatselijk of algeheel);
  • Welke operatietechnieken worden op de ziekenhuislocatie uitgevoerd;
  • Hoe is de informatievoorziening voorafgaand en na de operatie.

Testrapport Consumentenbond over liesbreukoperaties in Nederland

U kunt via de link het volledige testrapport van de Consumentenbond over liesbreukoperaties in Nederland downloaden (PDF).  

 

Gepubliceerd Op: 15 juni, 2011Categorieën: Nieuws