Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij de operaties in de klinieken van het HIN de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.

Alarmerende symptomen

Wanneer de volgende situaties zich voordoen vóór of na de galblaasoperatie, moet u contact opnemen:

  • Temperatuur boven 38 graden
  • Hevige pijn
  • Rode gezwollen pijnlijke regio (infectie?)
  • Huiduitslag over het hele lichaam (allergie?)

Complicaties tijdens de operatie

Het komt wel eens voor dat mensen veel verklevingen hebben of een ernstige ontsteking van de galblaas. Dan is het nodig om op de conventionele manier de galblaas te verwijderen. Omdat de chirurg de galblaas niet kan zien voordat de laparoscoop is ingebracht, kunnen sommige complicaties niet worden voorspeld en alleen maar worden ontdekt als de operatie al is begonnen. Daarom moet u altijd rekening houden met de kans dat er een conventionele cholecystectomie moet worden uitgevoerd, terwijl er een laparoscopische operatie was voorgesteld. Dit komt echter niet vaak voor.

Een ernstige specifieke complicatie bij deze operatie is een beschadiging van de galwegen. Dit gebeurt gelukkig zeer zelden. De kans hierop is bij de laparoscopische cholecystectomie groter dan bij de conventionele operatie. De gevolgen daarvan zijn afhankelijk van de aard van het letsel en het tijdstip waarop het wordt vastgesteld. Een hersteloperatie kan nodig zijn.

Het kan zijn dat u na de laparoscopische operatie een branderig gevoel hebt bij het plassen. Dat komt door de blaaskatheter, die aan het begin van de operatie soms wordt ingebracht. Het verdwijnt vanzelf.

Toch ongerust?

Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij vragen of problemen voor of na uw behandeling kunt u het beste contact opnemen met ons centrale telefoonnummer:

088-9988990

(7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar)