U kunt naar uw huis- of bedrijfsarts gaan en deze een diagnose laten stellen. Als uw arts vermoedt of constateert dat er een probleem is, kunt bij ons een afspraak maken. De behandeling van breuken en galblazen door het HIN wordt volledig vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. De vergoeding van de behandeling voor de overige ingrepen is afhankelijk van het type polis en uw zorgverzekeraar.
U krijgt in principe binnen vijf werkdagen een eerste poliafspraak en wordt dan vervolgens binnen tien werkdagen geopereerd. Patienten ontvangen goede begeleiding en nazorg in een speciaal op galblaasbehandelingen toegeruste omgeving.
Bel ons centrale nummer om een afspraak te maken voor uw eerste polibezoek:
088-9988990
Eerste polibezoek / consult
De behandelende arts gaat bij het eerste contact uw probleem duidelijk in kaart brengen en met u de verschillende behandelopties bespreken. Soms kunt u een keuze maken in het type behandeling (klik voor meer informatie op de diagnosespecifieke informatie bovenin het scherm). Soms is er om medische redenen geen keuze mogelijk. Daarna beslist u zelf over een vervolgafspraak. Samen beslissen wij over de datum van behandeling.
Pre-operatieve onderzoeken
Voor een ingreep onder anesthesie (vaak ook genoemd: narcose) onderzoekt de anesthesioloog of chirurg u en informeert u over de anesthesie die toegepast wordt. Het onderzoek op de polikliniek omvat vragen over uw huidige gezondheidstoestand, het gebruik van medicijnen, eventuele allergieën (overgevoeligheid), en uw ervaring met vorige anesthesieën. Verder wordt een lichamelijk onderzoek gedaan, met speciale aandacht voor hart en longen. Voor zover nodig wordt aanvullend onderzoek verricht of een consult aangevraagd bij een andere specialist.
Onderzoeken die aan de behandeling vooraf kunnen gaan, zijn bijvoorbeeld:
- Laboratoriumonderzoek of Bloedonderzoek
- Echografie (onderzoek met behulp van geluidsgolven)
- Longfoto (een röntgenfoto van hart en longen)
- ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie)
- Elektro Cardio Gram (ECG: een zogenaamd "hartfilmpje")
- Computer Tomografie-scan (CT-scan: een reeks röntgenfoto's die een driedimensionaal beeld van het lichaam opleveren)
Voorbereiding, opname, operatie
Voor gedetailleerde informatie over uw voorbereiding op de operatie, de opname in de kliniek, de operatie, leefregels, medicatie, en dergelijke, kunt u het behandelingsspecifieke deel van de website raadplegen. Klik boven in het scherm op de diagnose die op u van toepassing is.
Weer aan het werk
Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zult u na ontslag nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van het operatiegebied. Ook het hervatten van uw dagelijkse activiteiten zal daarvan afhankelijk zijn. De arts zal u bij ontslag na de ingreep hierover advies op maat geven, maar hier volgen enkele vuistregels:
- Liesbreuken: na twee weken
- Galblaasoperaties: binnen één à twee weken
Bij endoscopische/laparoscopische operaties (kijkoperaties) verloopt het herstel meestal sneller en is de pijn vaak minder dan bij een open operatie. Deze methode is echter niet onder alle omstandigheden geschikt.