Het HIN werkt samen met werkgevers, arbodiensten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Die samenwerking heeft geresulteerd in afspraken over bijvoorbeeld "zorggarantie". Zorggarantie betekent dat patiënten binnen vijf werkdagen bij de arts voor consultatie terecht kunnen en dat de behandeling binnen tien dagen start.
Werkgevers
Werkgevers kunnen ervoor kiezen zich aan te sluiten bij verzekeraars die zorgbemiddeling aanbieden. De werknemers van deze werkgevers die op een wachtlijst voor een behandeling staan, worden eerder geholpen en zullen dus weer snel aan het werk kunnen. Voor bepaalde medische zorg, zoals liesbreuken wordt zelfs zorggarantie geboden. Zo hebben een aantal zorgverzekeraars garantie-afspraken gemaakt met het HIN.
Ziekenhuizen met achterwachtfunctie
Bij de onderstaande ziekenhuizen is sprake van een achterwachtfunctie of is er een werkrelatie met de aan het HIN verbonden medisch specialisten.
Ikazia Ziekenhuis
Montessoriweg 1
3083 AN. Rotterdam
Dijklander Ziekenhuis
Waterlandlaan 250
1441 RN. Purmerend
Maatschappelijke kosten en werkgeverslasten
Bij het HIN worden liesbreuken en andere buikwandoperaties zónder wachtlijst verricht en met een kortere revalidatie. Uitgaande van een herstelperiode van zes weken kost een buikwandbreuk in de reguliere zorg aan verzuim jaarlijks 58,6 miljoen euro. Door een behandeling bij het HIN kan de verzuimperiode worden teruggebracht tot circa twee weken, tegen de totale kosten van 19,5 miljoen euro. Dat betekent dus een besparing van 39,1 miljoen euro. Omgerekend betekent dat een besparing van 1710 euro per medewerker met een liesbreuk. Bovendien ontstaat er een verzuimbesparing door de lagere kans op recidive. Bij een reguliere liesbreukoperatie is de kans op recidive tussen 13 en 17 procent; behandeling bij het HIN betekent voor werkgevers een lagere premie, omdat de kans op recidive onder de 1,5 procent ligt.